top of page

5 manieren waarop slaaptekort jouw productiviteit kan verminderen

Studies tonen een hele reeks manieren aan waarop ons lichaam en onze geest verzwakt raken als we niet genoeg slaap krijgen. Het verbeteren van je slaappatronen en gewoonten hebben het potentieel om al deze problemen op te lossen en jouw algehele productiviteit te verhogen. Hier zijn vijf manieren waarop een tekort aan slaap jouw productiviteit vermindert.

1.Probleemoplossing

Slaaptekort maakt het moeilijker om oplossingen voor problemen te vinden. Als je je op jouw slaap bezuinigt, is het moeilijker voor je hersenen om op de juiste manier te reageren om de volgende stappen te vinden. Door voldoende slaap te krijgen, bedenk je sneller oplossingen voor complexe problemen.

2. Geheugencapaciteit

Om jouw werk effectief te doen, heb je een sterk geheugen nodig. Het opnemen van nieuwe informatie wordt moeilijker zonder voldoende slaap, evenals het vermogen om die informatie weer op te roepen.

3. Creativiteit

Veel mensen melden een boost in hun creativiteit na een goede nachtrust. Sommige onderzoeken tonen aan dat REM-slaap (Rapid Eye Movement) creatieve probleemoplossing bevordert. Studies hebben aangetoond dat de kracht van dromen ook je creatieve denkproces beïnvloedt, hoewel daar nog veel over te leren valt.

4. Immuunsysteem

Slaap is belangrijk bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem. Je immuunsysteem stelt jouw lichaam in staat om bacteriën en virussen te bestrijden, waardoor je gezond blijft.

Hoe gezonder je bent, hoe minder ziektedagen je nodig hebt. Bovendien kan slaapgebrek uiteindelijk leiden tot chronische ziekten die je jarenlang zullen beïnvloeden. Voldoende slaap helpt dat voorkomen.

5. Focus

Zelfs een klein slaaptekort (bijvoorbeeld 6,75 uur slapen in plaats van 7,5 uur) kan invloed hebben op je focus de volgende dag. Je doet namelijk een beroep op jouw concentratievermogen, wat een behoorlijk uithouding van jouw hersenen vereist. Door te weinig slaap lukt het je gewoonweg niet om die focus lang vast te houden. Je wordt snel afgeleid.

Herken jij jezelf in bovenstaande punten? Doe je lichaam goed en sla die Netflix aflevering in de late avond een keertje over! Keep it bright, Team BrightLife

Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page