top of page

De grootste nadelen van te veel aan blauw licht

Vol in de zon kijken is geen pretje voor je ogen, dat weten we allemaal. Blauw licht heeft een korte golflengte waardoor het dieper op onze ogen en ons lichaam indringt. Klinkt niet prettig, toch? Dit brengt dan ook aardig wat nadelen met zich mee. Om bewuster te worden van deze nadelen, hebben we de grootste nadelen van blauw licht voor je op een rijtje gezet.

Lichamelijke klachten van blauw licht

Vooral onze ogen krijgen het zwaar te voorduren bij te veel blootstelling aan blauw licht. We krijgen vaak droge ogen, vermoeide ogen en hoofdpijn. De grootste lichamelijke klachten van te veel blauw licht zijn:

· Digital Eye Fatigue

· Netvliesveroudering

Digital Eye Fatigue is het gevolg van te veel tijd spenderen voor een scherm. Hieronder vallen dus symptomen zoals droge ogen, wazig zicht en moeite met het focussen tussen dichtbij en veraf. Te veel blauw licht kan ook zorgen voor netvliesveroudering. Dit wordt ook wel Macula Degeneratie genoemd. Het netvlies wordt net zoals onze huid beschadigd door Uv-straling. Het kan zijn dat je hierdoor een slechter zicht krijgt en eerder een bril moet dragen.


Geestelijke klachten van blauw licht

Te weinig slaap eist zo zijn tol. Blauw licht heeft ook hier grote invloed op. Naar je telefoonscherm kijken voordat je gaat slapen of een lange dag achter de computer werken is niet goed voor je nachtrust. Te veel blauw licht onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine. Dit stofje heb je juist nodig om diep te slapen. Dit verklaart ook waarom we moe worden als het donker is en juist wakker worden als het licht wordt.

Slaapproblemen zorgen voor een slechte concentratie en een minder productieve dag. Om een goede nachtrust te krijgen kun je gebruik maken van een blokkerende blauw filter bril. Zo bescherm je je ogen en maakt je lichaam meer slaaphormoon aan.


Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page