top of page

Feiten en fabels over blauw licht (deel 1)

Blauw licht, iets ontastbaars en toch ervaar na een avondje computerwerk last van de ogen en een slechte slaap. Maar dit hebben we allemaal wel eens toch? De oorzaak kan van alles zijn? En wat is blauw licht nou precies? Om een helder beeld te geven wat waar is en wat het juist niet, hieronder 3 veelvoorkomende fabeltjes over blauw licht!

Fabel 1: blauw licht is niet natuurlijk

Fout. Blauw licht komt juist in de natuur voor. Dit zit namelijk in het lichtspectrum van onze eigen zon en wordt zelfs opgenomen in jouw lichaam. Dan gebeurt er iets verrassend. Wanneer dit licht wordt opgenomen, stopt de aanmaak van een specifiek hormoon. Het slaaphormoon. Ook wel Melatonine genoemd. Door de productie van Melatonine te stoppen, geeft de hersenen een seintje door om wakker te worden en te blijven. En dat is best handig als je productief wil zijn overdag!
Fabel 2: Al het blauwe licht is slecht voor je

Nope, een duidelijk fabel. Niet al het blauwe licht is slecht. Het blauw licht in UV licht, zoals in fabel 1 te lezen, afkomend van de zon is niet slecht. Het zorgt juist dat je wakker en alert wordt. Kunstmatig blauw licht is een ander verhaal. Dit zit vol zogenoemde High Energy Visible (HEV) licht. Een licht met hoog geconcentreerd violet / blauwe band van 380 tot 500 nm in het zichtbare spectrum. Het blauwe licht geproduceerd door elektronische apparaten, wat na langdurig gebruik schade geeft en zich bemoeit met onze welverdiende slaap. Ja, dat is schadelijk.

Fabel 3: blauw licht filter apps beschermen mij tegen al het blauwe licht

Hoe graag je ook wilt geloven dat de f.lux-app of Apple Nightshift je beste vriend is, dat is het niet. De waarheid is dat deze apps-filter alleen het blauwe licht verminderen in plaats van blokkeren. En ja, het is beter dan niets en baat het niet dan schaadt het niet toch? Maar het is wel een beetje hetzelfde als je helderheid van je scherm omlaag zetten. Het blokkeren of volledig filteren van het blauwe licht doet het niet, wat voor ieder die hier sensitief voor is wel nodig is.

Nu je jouw kennis hebt verrijkt wat niet waar is over blauw licht, kunnen de feiten natuurlijk niet uitblijven. Krijg jij de smaak al een beetje te pakken? Lees dan direct de volgende blog 'Feiten en fabels over blauw licht (deel 2)'

Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page