top of page

HOEVEEL SLAAP HEB JIJ NODIG?

En hoe bepaal je dat?

Slaapbehoeften verschillen van persoon tot persoon, maar er zijn algemene richtlijnen voor de hoeveelheid slaap een gemiddelde volwassene per nacht nodig heeft om goed te functioneren. De meeste volwassenen hebben naar verluidt per dag tussen de 7,5 en 8,5 uur slaap nodig om goed te functioneren en productief te zijn over de dag.

Schrik je van dit aantal uur omdat je weet dat je veel minder slaapt? Dan is het tijd om de werkelijke slaapbehoeften van je lichaam te onderzoeken! Bekijk jouw huidige slaapgewoonten. Voel je je vaak suf? Grijp je vaak naar cafeïne houdende dranken om je de dag door te helpen? Word je altijd door het alarm wakker of ben je dat vaak daarvoor al?Houd een slaapdagboek bij
Houd een slaapdagboek bij om je te helpen jouw slaap te evalueren en probeer een ‘slaapvakantie’ te houden in een periode waarin je meer flexibiliteit in je schema hebt. Doe dit een week lang en let op het volgende:

  • Kies een constante bedtijd (bijvoorbeeld elke dag om 22:30)

  • Zet geen wekker en sta jezelf toe om op een natuurlijke manier wakker te worden

  • Schrijf in je slaapdagboek hoe laat je wakker bent geworden en hoe je hebt geslapen

Na enkele dagen zal je zien dat je een vast aantal uur per dag begint te slapen. Dit aantal is jouw slaapbehoeften. Let wel op dat je slaapbehoeften kan veranderen. Bijvoorbeeld tijdens verschillende seizoenen. In de winter is het langer donker. Je slaapbehoeften zal daardoor ook toeneemt.

Positieve effecten van juiste hoeveelheid slaap


Hoe je wakker wordt is een belangrijke pijler of je voldoende hebt geslapen. Als je nog in een diepe nachtrust zit en je schrikt wakker van de wekker, dan weet je genoeg. Je bent niet uitgeslapen. Probeer op zo’n manier aan je slaapbehoeften te voldoen, dat je op natuurlijke wijze wakker wordt 5 á 10 minuten voordat de wekker gaat. Een ideale hoeveelheid slaap. Positieve effecten hiervan zijn:

  • Zin om je dag te beginnen. Lekker energiek

  • Fris en helder, de ochtend word je vriend

  • Meer gedaan krijgen, je productiviteit in de ochtend stijgt gigantisch!

Probeer het eens uit. Wij wensen je alvast een fijne nachtrust! Team BrightLife

Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page