top of page

Oogvermoeidheid voorkomen met de 20-20-20 regel!

Heb je na of tijdens een lange dag achter de computer weleens een van de volgende problemen ondervonden:

  • pijnlijke, vermoeide of brandende ogen

  • spanning op de ogen of wazig zien

  • waterige, jeukende of droge ogen

  • drukkende hoofdpijn

Ja? Dan heb je waarschijnlijk te maken (gehad) met vermoeidheid van de ogen door langdurig gebruik op 50cm – 70cm afstand. De afstand die wij vaak hanteren wanneer wij op onze mobiel of achter ons beeldscherm zitten.

Waarom zijn korte afstanden lastig voor het oog?

De reden is simpel, we zijn het niet gewend. Kijkend naar de evolutie van de mens, hoefden we ons nooit langdurig op 70cm afstand te focussen. Sterker nog. Voor het voortbestaan was (en is) een focus over een ruimere afstand beter. Zo houden we overzicht en speuren we gevaren sneller op. Nu we ons de afgelopen tientallen jaren richten op korte afstanden, neemt dit de nodige problemen met zich mee. Gelukkig kan dit worden verholpen met een handige truc genaamd de 20-20-20-regel!


20-20-20-regel uitgelegd

De 20-20-20-regel werd de afgelopen jaren gepopulariseerd door Dr. Jeff Anshell, een specialist in "visie-ergonomie". De regel houdt in: Kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets op 20 voet afstand.

20 minuten werken achter een beeldscherm

20 seconden rust door te kijken naar een object op minimaal

20 voet afstand. Ofwel 6 meter, maar 20-20-6 bekt niet zo lekker

Dit geldt niet alleen voor beeldschermwerk, maar ook als je een boek aan het lezen bent. Daarentegen klinkt 20 minuten best lang, maar wees je bewust dat dit –als je lekker bezig bent- zo voorbij is! Gelukkig bestaat er ook software om de tijd voor je bij te houden.

20-20-20 naar een hoger niveau tillen?

De 20-20-20 regel heeft zeker zijn effect, maar wil je hier echt alles uithalen (en het misschien wat uitdagender voor jezelf maken)? Combineer dan de regel met het volgende:


Ga bewegen: zitten is het nieuwe roken zeggen ze. Combineer je break met een kopje koffie halen of een belletje plegen


Leeg je gedachten: zit je hoofd overvol? Pak dan ook dit moment voor rust in je hoofd. 20 seconden is waarschijnlijk te kort voor mediteren, maar probeer je gedachten toch even te verzetten.


Draag een blauw licht filter bril: twee vliegen in één klap. Door het blokkeren van kunstmatig blauw licht gedurende dag, zal je meer focus krijgen en een betere nachtrust. Je toekomstige jij zal je hier dankbaar voor zijn!

Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page