top of page

Zo kun je concentratieproblemen oplossen

In elke levensfase kun je last hebben van concentratieproblemen. Of je nu een rekentoets moet maken op de basisschool, moet leren voor je eindexamen, of je op werk moet voorbereiden op een presentatie. Niet iedereen heeft de focus en de concentratie om alle aandacht op het werk dat voor je neus ligt te vestigen. Ga je je hier zomaar bij neerleggen? Natuurlijk niet! Er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen beter te concentreren.

Geduld hebben

Geen concentratie hebben kan ontzettend frustrerend zijn. Je probeert jezelf te pushen om in de juiste concentratiemodus te komen, maar het werkt eigenlijk alleen maar averechts. Het is net proberen te slapen. Als je te hard probeert, lukt het juist niet. Het is daarom belangrijk om geduld te hebben en jezelf niet gek te laten maken. Geef niet op na 5 minuten, ook niet na 15 minuten. Blijf bezig met je werkzaamheden. Geduld is een schone zaak. Uiteindelijk kom je in de zogenoemde ‘flow’. Ontdek dan ook voor jezelf de juiste triggers om sneller in deze flow te komen. Misschien is dat een bepaalde soort muziek of juist een schoon opgeruimd huis. Het helpt in ieder geval om zo min mogelijk afleiding om je heen te hebben.

Pauzes inlassen

Het is algemeen bekend dat urenlang achter elkaar door werken of leren zorgt voor slechte concentratie. Pauzes inlassen is erg goed om weer even bij te komen en daarna weer met volle focus door te gaan. Maak daarom voor jezelf een planning hoelang je bezig wilt zijn. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten goed werken en plak hier pauzes van 5 minuten tussen. Gaat dit goed? Dan kun je de concentratie periode wat verlengen.


Structuur creëren

Door precies te weten wat of wanneer je iets af moet hebben kun je werken met een to-do lijstje. Dit zorgt voor een duidelijk overzicht en geeft je ook meer motivatie om je werk af te kunnen strepen aan het eind van de dag. Je concentratieproblemen oplossen kan ook door jezelf te belonen na het volbrengen van een taak. Ga bijvoorbeeld lekker naar de sportschool om je hoofd leeg te maken of kijk een aflevering van je serie.

Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page