top of page

Wat is blauw licht precies?

Het daglicht dat wij zien heeft geen kleur, tenminste dat denk je. Zodra het ergens op weerspiegeld zie je pas dat er wel degelijk een kleur bij hoort: blauw. Blauw licht brengt veel vragen met zich mee. Wat is blauw licht? Hoe werkt blauw licht? Hebben we blauw licht wel nodig? Hieronder vind je een aantal antwoorden op deze vragen.

Wat is blauw licht en wat doet het?

Blauw licht bestaat uit korte golflengtes. Het is onderdeel van het lichtspectrum en ligt vlak naast lichten zoals UV-A en UV-B. Deze ultraviolet lichten kun je met het blote oog niet zien. Er zijn verschillende bronnen die blauw licht afgeven. Vooral voorwerpen die dicht bij ons gezicht en vooral onze ogen komen, zijn best schadelijk. Zo is het blauw licht van je telefoon schadelijker dan het licht van de televisie. Hier zit je namelijk vaak wat verder van af.


Kunstmatig en natuurlijk blauw licht

Blauw licht is in de basis natuurlijk. Het is namelijk afkomstig van de zon. Een grote hoeveelheid blauw licht van de zon zorgt voor energie. Dit maakt ook dat we ‘s avonds moe worden doordat er geen of weinig zonlicht is. Door de jaren heen heeft de mens blauw licht op een kunstmatige manier opgewerkt in de vorm van Ledverlichting. Ons bioritme wordt hierdoor flink aangetast. Wij stellen onszelf namelijk te veel en te vaak bloot aan blauwlicht, dan dat eigenlijk nodig is op een dagelijkse basis.


Hebben we blauw licht nodig?

Ondanks dat een te veel aan blauw licht nadelig is voor je ogen en je slaapritme, hebben we het toch nodig. Ons lichaam reageert hier simpelweg heel snel op. Het zorgt dat we kunnen opstarten in de ochtend. Door blauw licht wordt het energiehormoon cortisol aangemaakt. Zo kun je aan een productieve dag beginnen. Dat ‘s winters wakker worden moeilijker is dan in de zomer, is dus helemaal niet zo gek.

Meer tips in je mailbox ontvangen?

Ontvang één keer per week een mail over het krijgen van een betere nachtrust, een hogere productiviteit en betere focus!

Gelukt! Je ontvangt zo een bevestigingsmail. Check even of die overigens niet in je spam komt!

en volg:

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page